Geen vakantiejobs voor kinderen eigen personeel: Unia maakt zich volstrekt belachelijk

Categorie Werk
Geen vakantiejobs voor kinderen eigen personeel: Unia maakt zich volstrekt belachelijk

NSZ heeft totaal geen begrip voor het standpunt van gelijkekansencentrum Unia dat het voorbehouden van vakantiejobs voor kinderen van het eigen personeel in strijd is met de antidiscriminatiewet. “Met wat voor onzin houdt Unia zich in dit dossier bezig”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Zou Unia niet beter de problemen aankaarten die zich echt stellen.” Het staat een werkgever trouwens nog steeds volledig vrij te kiezen wie hij al dan niet aanwerft, ook voor studentenjobs. De ondernemersorganisatie wijst er net op dat het in dienst nemen van kinderen van personeelsleden voor een vakantiejob een dubbel voordeel heeft: werkgevers doen er aan personeelsbinding mee en weten vaak ook welk vlees ze in de kuip hebben met de zoon of dochter van een medewerker.

Unia formuleerde eerder al standpunten die van weinig bedrijfslogica getuigden, maar deze keer maakt het centrum voor gelijke kansen het wel heel bont. Volgens Unia mogen ondernemingen geen vakantiejobs voorbehouden voor kinderen van eigen medewerkers, want dat zou de proportionaliteitstoets niet doorstaan en in strijd zijn met de antidiscriminatiewet. Bedrijven zouden slechts een ‘beperkt percentage’ van de studentenjobs mogen toewijzen aan familie van eigen personeel. Nochtans zijn hier nu volgens NSZ geen problemen mee of klachten over en is het dus onzinvol om een oplossing te zoeken voor problemen die zich niet stellen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Dergelijke bemoeienissen kunnen ondernemingen echt wel missen als kiespijn. En voor alle duidelijkheid staat het de ondernemingen nog steeds helemaal vrij om te kiezen wie ze al dan niet aanwerven voor een vakantiejob. Het tegendeel zou maar al te erg zijn. Willen bedrijven die jobs enkel geven aan familieleden van eigen medewerkers, dan moet dat perfect kunnen en zal het hen worst wezen wat Unia daarover denkt.”

De ondernemersorganisatie raadt Unia aan om naar de economische realiteit te kijken. Voorrang geven aan kinderen van eigen medewerkers is een maatregel die geapprecieerd wordt door die medewerkers. Het gaat om een vorm van personeelsbinding. Daarnaast is het voor ondernemingen bij hun zoektocht naar jobstudenten ook gemakkelijk om eerst te horen bij hun eigen personeelsleden of één van de kinderen geïnteresseerd is. Bijkomend voordeel: kinderen van eigen medewerkers kennen het bedrijf waar hun ouder werkt en zijn, zeker bij kleine bedrijven, vaak ook gekend, waardoor ondernemingen weten of het om een goede tijdelijke kracht gaat. Bovendien gaat de ouder er ook op toezien dat zijn kind goed werkt levert. “In dit dossier slaat Unia de bal dus compleet mis”, besluit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit