Geen toeslag meer voor kaartbetalingen: maak elektronisch betaalverkeer goedkoper

Categorie Handel
Geen toeslag meer voor kaartbetalingen: maak elektronisch betaalverkeer goedkoper

Vanaf 9 augustus mogen handelaars geen toeslag meer vragen van de consument die met een betaalkaart betaalt. De Europese regelgeving die dat bepaalt, is omgezet in Belgisch recht. Begin dit jaar rekende nog 9 procent van de handelaars zo’n extra aan bij kaartbetalingen, zo bleek uit een enquête van NSZ waaraan in februari 2018 663 detailhandelaars hebben deelgenomen. Een deel van die handelaars die een extra aanrekende, zal hun betaalautomaat niet langer gebruiken, terwijl sommige andere handelaars pas kaartbetalingen zullen toestaan vanaf een zeker bedrag, doorgaans vanaf 10 euro. “Jammer, maar begrijpelijk”, reageert NSZ. “Het kost een handelaar die slechts een beperkt aantal kaartbetalingen per maand te verwerken krijgt, bijvoorbeeld zo’n 150, al snel 600 euro per jaar om de klant die dienst te gunnen.” Indien het elektronisch betaalverkeer in de kleinhandel verder gestimuleerd moet worden, moet volgens NSZ de prijs van de terminals, de abonnementen en de transacties fiks naar beneden.

Hoewel het aanrekenen van een toeslag bij een kaartbetaling steeds minder vaak voorkomt, is het vanaf 9 augustus helemaal verboden om als handelaar zo’n extra te vragen wanneer de klant elektronisch betaalt. Begin dit jaar rekende 9 procent van de handelaars nog een toeslag aan bij kaartbetalingen, zo bleek uit een enquête van NSZ. De meeste daarvan (83 procent) zouden dat niet meer doen eens de Europese regelgeving Belgische wetgeving zou worden, maar een deel (5 procent) zou de betaalterminal niet langer gebruiken (waardoor de klant er niet langer elektronisch zou kunnen betalen), terwijl andere handelaars (4 procent) kaartbetalingen pas toelaten als het bedrag voldoende hoog is (dikwijls vanaf 10 euro).

NSZ kan die reacties ergens wel begrijpen. Het kost een kleinhandelaar aardig wat om elektronisch betalen in zijn winkel mogelijk te maken. Hij moet niet alleen een terminal aankopen, maar ook abonnements-, onderhouds- en transactiekosten betalen. Een concreet voorbeeld maakt meteen veel duidelijk. Daarbij gaan we uit van een handelaar met weinig kaartbetalingen (150 per maand gemiddeld) en vooral kaartbetalingen onder de 5 euro (40 procent) en tussen de 5 en 10 euro (40 procent), zoals bij een krantenwinkel. Hij huurt de goedkoopste bankterminal (20,96 euro), met de qua prijs laagste updates per maand (8 euro) en heeft, gezien zijn aantal transacties, de middelste abonnementsformule bij Bancontact (15 euro per maand). Per maand kost hem dit 50,26 euro, per jaar 603,12 euro.

Het spreekt voor zich dat in winkels met meer kaartbetalingen die totaalprijs aardig wat hoger ligt. Neem een handelaar met gemiddeld per maand 800 transacties, waarvan de overgrote meerderheid minder dan 10 euro bedraagt. Die betaalt al snel 900 euro per jaar om elektronisch betalen mogelijk te maken in zijn zaak. Handelaars die een toeslag vroegen, deden dat dus zeker niet zomaar. Om elektronische, maar ook mobiele betalingen verder te ondersteunen, dringt NSZ erop aan het elektronisch en mobiel betaalverkeer in de totaliteit goedkoper te maken voor de handelaar. Cashbetalingen moeten zeker en vast mogelijk blijven, maar dat wil niet zeggen dat betalingen per kaart of smartphone ondertussen geen extra impulsen mogen krijgen.

deel dit