Geen sluitingsplicht om compensatievergoeding openbare werken te krijgen

Geen sluitingsplicht om compensatievergoeding openbare werken te krijgen

Sinds 2007 kunnen zelfstandigen een compensatievergoeding krijgen wanneer ze geconfronteerd worden met hinder als gevolg van openbare werken. Toch kent die vergoeding amper succes. Onlogisch is dat niet: om die vergoeding te krijgen moet een zelfstandige zijn zaak sluiten. NSZ eist dat die sluitingsplicht zo snel mogelijk wordt afgevoerd.

Om te kunnen genieten van die compensatievergoeding moet de ondernemer zijn zaak gedurende minimum zeven dagen sluiten. En net op dat vlak knelt het schoentje. Sluiten is echt de laatste optie en dat doen zelfstandigen enkel wanneer ze merken dat hun activiteit nauwelijks nog klanten aantrekt door die openbare werken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal inkomenscompensatievergoedingen jaar na jaar erg laag blijft.

Voor NSZ is het duidelijk: die verplichte sluiting moet worden afgevoerd. Concreet: ondernemers die hinderlijke openbare werken te verduren krijgen, moeten dan sowieso een inkomenscompensatievergoeding krijgen en mogen hun zaak open houden. De Vlaamse minister van Economie Philippe Muyters wil ingaan op die vraag en ook zelfstandigen die hun zaak openhouden, maar wel degelijk hinder ondervinden, een compensatievergoeding geven. Dit dossier behoort door de zesde staatshervorming tot de bevoegdheden van de deelstaten. Het is dus aan Vlaanderen, Brussel en Wallonië om daar werk van te maken.

deel dit