Geen extra kosten voor kaartbetalingen: wat mag er dan nog wel?

Categorie Handel
Geen extra kosten voor kaartbetalingen: wat mag er dan nog wel?

Begin augustus 2018 trad een nieuwe wet in werking inzake betalingsdiensten. Deze Belgische wet is gebaseerd op een Europese richtlijn, de zogenaamde PSD II-richtlijn (Payment Services Directive II). Deze Europese richtlijn regelt het betalingsverkeer in de Europese Unie en bouwt verder op de eerste PSD-richtlijn.

Wat verandert er specifiek voor u als handelaar?
De belangrijkste wijziging die deze wet aanbrengt, is dat het voortaan, en meer bepaald vanaf donderdag 9 augustus 2018, verboden zal zijn om extra kosten aan te rekenen aan klanten die met de bankkaart betalen. U mag dus geen toeslag meer aanrekenen van bijvoorbeeld 10 of 20 eurocent. Een betaling met de bankkaart mag niet duurder zijn dan een betaling met cash geld.

Wat mag er wél nog?
Het is wel nog toegestaan om de betaling van kleine bedragen met een bankkaart te weigeren. U kan dan bijvoorbeeld een bord uithangen dat betalen met de bankkaart enkel mogelijk is vanaf 10 euro. Belangrijk is dat u deze beperking duidelijk communiceert alvorens de klant wil betalen.

Hoe kan ik deze verandering opvangen in mijn onderneming?
Kleine betalingen met de bankkaart weigeren ligt vanuit commercieel oogpunt soms wat moeilijk. Daarom is het misschien de moeite waard om alternatieven op te zoeken die de markt voor dit probleem biedt. Er zullen immers nog steeds klanten zijn die kleine bedragen niet met cash, maar elektronisch willen betalen.

Bepaalde applicaties (apps) kunnen uw betaalterminal in zo’n geval vervangen. Deze applicaties kosten bovendien vaak maar een fractie van de kostprijs van een betaalterminal. Door hun lagere kost maakt u elektronisch betalen voor kleine bedragen dan toch mogelijk. Voorbeelden van dergelijke applicaties: de app van de Bancontact Payconiq Company of de ingebouwde functie in de apps van de banken zelf.

deel dit