Geef boetes aan minderjarigen die alcohol bestellen, niet aan horecazaak

Categorie Sectoren
Geef boetes aan minderjarigen die alcohol bestellen, niet aan horecazaak

Er zijn vorig jaar dubbel zoveel boetes uitgeschreven aan horecazaken die alcohol schonken aan minderjarigen, zo blijkt uit cijfers van de FOD Volksgezondheid. NSZ vindt dat het probleem verkeerd wordt aangepakt omdat het in de eerste plaats gaat om de verantwoordelijkheid van de jongere zelf. “Horecamedewerkers zijn geen politieagenten”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Bovendien is het onbegonnen werk om in drukke cafés de identiteitskaart van elke jongere op te vragen. Jongeren zouden dat ook niet appreciëren en naar andere cafés trekken.” De ondernemersorganisatie stelt voor om de boete aan de jongere zelf (en dus eigenlijk zijn ouders) te geven wanneer die als minderjarige alcohol aankoopt.

Jongeren onder de 16 mogen geen alcohol voorgeschoteld krijgen en minachttienjarigen geen sterke drank. Een cafébaas die in de fout gaat en toch een pintje geeft aan een jongere onder de 16 of een shot sterke drank schenkt voor een jongere onder de 18 krijgt hiervoor een boete. Volgens de FOD Volksgezondheid is het aantal boetes voor het serveren van alcohol aan jongeren in 2017 verdubbeld.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Uiteraard moet de alcoholwetgeving gerespecteerd worden. Dat spreekt voor zich. Maar waarom moeten weeral enkel de cafébazen het gelag betalen? Zijn jongeren die alcohol bestellen dan totaal niet verantwoordelijk voor die daad? Het is in de eerste plaats toch de jongere zelf die de overtreding begaat en pas in tweede instantie de handelaar. Zo lang jongeren onbestraft alcohol kunnen bestellen, zullen ze dat blijven doen.” De ondernemersorganisatie stelt daarom voor om voortaan boetes te geven aan minderjarigen die alcohol bestellen. Dat is een veel sterker signaal, ook al zullen finaal de ouders opdraaien voor die boetes. Toch verkleint op die manier de kans dat beboete jongeren een volgende keer op café weer alcoholische dranken zullen bestellen.

Daarnaast gelooft NSZ ook in doorgedreven sensibilisering en preventie. Daarbij hoeven harde campagnes die op de gevaren van alcoholgebruik wijzen niet geschuwd te worden.

deel dit