Flexi-jobs voor slagers, bakkers en andere handelaars moeten er zo snel mogelijk komen

Categorie Sectoren
Flexi-jobs voor slagers, bakkers en andere handelaars moeten er zo snel mogelijk komen

Kerstmis en Nieuwjaar mogen dan wel nog veraf zijn, maar toch bereiden heel wat slagers die eindejaarperiode nu al voor en gaan ze op zoek naar medewerkers die hen dan tijdelijk komen helpen. Alleen vinden ze dit jaar haast niemand hiertoe bereid. Werknemers die naast hun job nog wat willen bijverdienen, kiezen zo goed als integraal voor de horeca, waar de flexi-jobs ervoor zorgen dat ze dubbel zoveel kunnen verdienen dan bij de slager om de hoek. De federale regering wil de flexi-jobs in november evalueren en nagaan of er een uitbreiding nodig is naar andere sectoren, maar dat is veel te laat om ervoor te zorgen dat slagerijen op extra personeel kunnen rekenen tijdens de eindejaarfeesten. “Flexi-jobs voor slagers en trouwens ook andere kleinhandelaars, zoals bakkers, kunnen niet langer op zich laten wachten”, benadrukt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Het is immers nu dat ze op zoek gaan naar extra medewerkers om de decembermaand te overbruggen.”

Paniek bij de slagers: zij vinden geen personeel dat hen een handje wil helpen tijdens de drukke maand december, een zoektocht die nu al volop loopt. En dat komt omdat mensen die naast hun job een cent willen bijverdienen massaal voor flexi-jobs in de horeca kiezen. Daar houden ze netto dubbel zoveel over omdat hun brutoloon er gelijk is aan hun nettoloon. In de horeca verdienen ze per uur gemakkelijk 12,5 tot 15 euro bruto en dus netto, terwijl ze bij de beenhouwers, waar bruto niet gelijk is aan netto, per uur 7,5 euro netto verdienen. De keuze is begrijpelijkerwijs snel gemaakt, maar de slagers, maar ook bakkers en andere voedingswinkels, zijn het kind van de rekening.

De federale regering buigt zich pas in november over de flexi-jobs en zal dan ook nagaan of een uitbreiding, waarvan NSZ fervent voorstander is, mogelijk is. “Die evaluatie komt rijkelijk te laat. Een beslissing over de uitbreiding van de flexi-jobs dringt zich nu op, zodat slagers, maar ook bakkers en andere handelaars, nu al de nodige extra helpende handen kunnen rekruteren voor tijdens de maand december”, legt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws uit. “Indien er pas een beslissing valt tijdens de maand november, mogen slagers, bakkers en andere kleinhandelaars het vergeten om tijdelijke medewerkers te vinden. Het gevolg zal dan ook zijn dat heel wat slagerijen tijdens die periode zullen sluiten. Alleen of met het vast personeel valt zo’n eindejaarperiode immers niet bol te werken.”

deel dit