Fiets Peter Sagan erg in trek bij professionele fietsdievenbendes

Categorie Veiligheid
Fiets Peter Sagan erg in trek bij professionele fietsdievenbendes

Tijdens de eerste maanden van dit jaar steeg het aantal inbraken in fietswinkels met 39 procent. De afgelopen weken werden fietswinkels uit heel Vlaanderen geteisterd door professionele bendes die ’s nachts inbreken en het gemunt hebben op de duurste fietsen van vooral de merken Specialized, Eddy Merckx en Pinarello. Opvallend: sinds zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen is vooral de racefiets van Peter Sagan (van het merk Specialized) geliefd bij deze criminelen. Hun modus operandi is daarbij steeds dezelfde: ze komen altijd op verkenning, liefst wanneer de zaakvoerder en het personeel met andere klanten in gesprek, om te zien waar die fietsen staan in de winkel en hebben ook enkel oog voor die fietsen. “Zaakvoerders van fietsenwinkels kunnen het best erg waakzaam zijn op dit moment, de nummerplaat noteren van verdachte figuren en deze doorgeven aan de politie”, raadt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws aan. “Ook mistgeneratoren blijken efficiënt te zijn bij zulke inbraken.”

Het wielerseizoen is sinds een aantal weken weer aan de gang en dat zorgt ook voor een verhoogde vraag naar fietsen. Jammer genoeg ook in criminele middens. De afgelopen weken werden fietsenwinkels in  heel Vlaanderen (maar vooral in Oost-Vlaanderen) geconfronteerd met professionele bendes die tijdens de nacht inbraken en daarbij met de duurste exemplaren (vooral van het merk Specialized, Eddy Merckx en Pinarello) aan de haal gingen. Sinds kort zijn die bendes vooral op zoek naar de Specialized racefiets waarmee Peter Sagan een goede twee weken geleden de Ronde van Vlaanderen nog won. Sinds begin dit jaar werd er al in 10 fietswinkels ingebroken, terwijl in heel 2015 ‘slechts’ 25 fiets inbrekers over de vloer kregen. Geëxtrapoleerd gaat het om een toename met 39 procent.

Deze bende hanteert steeds dezelfde werkwijze. Eén bendelid komt overdag op verkenning, meestal wanneer de zaakvoerder en zijn personeel druk bezig zijn met andere klanten. Hij zoekt waar de gewenste buit staat in de winkel en zo valt op dat hij geïnteresseerd is in de duurdere exemplaren. Opvallend: het gebruikte Nederlands of Engels is vaak niet van het beste. Vervolgens verlaat hij de winkel zonder een fiets te kopen. ’s Nachts slaat de bende dan toe, meestal door het cilinderslot aan de deur kapot te maken met een metalen buis met metalen pin erin.

Zaakvoerders van fietsenwinkels krijgen van NSZ de raad mee om goed op te passen, de klanten in hun winkel te observeren en op iemand af te stappen die enkel aandacht besteedt aan het duurste gamma en hem te vragen of hij verdere hulp of informatie nodig heeft. Ook is het aan te raden de camera’s strategisch op te stellen, bijvoorbeeld in de buurt van een opvallende of dure fiets, zodat verdachte klanten goed in beeld komen. Een zeer efficiënt afschrikmiddel bij zulke inbraken is een mistgenerator. Wanneer er dan ingebroken wordt, verspreidt een dichte mist zich in heel de zaak en is het voor inbrekers onmogelijk om hun buit bijeen te zoeken. Afhankelijk van de grootte van een winkel kost zo’n mistgenerator tussen de 1000 en 2000 euro, maar gezien het prijskaartje dat aan zo’n dure racefiets verbonden is, verdient die investering zich als het ware terug. Een andere optie is om track & trace software te plaatsen in één van de duurste fietsen, zodat die getraceerd kan worden na diefstal. Die investeringen vallen bovendien ook onder de verhoogde fiscale aftrek voor veiligheidsinvesteringen. Die verhoogde aftrek geldt voor eens steeds uitgebreider gamma aan materialen (120,5 procent) en diensten (120 procent). Hoe beter handelszaken beveiligd zijn, hoe minder kans criminelen maken.

De ondernemersorganisatie raadt fietsenwinkels ook aan om contact op te nemen met de diefstalpreventie-adviseur (DPA) die in elke politiezone aanwezig is. Hoe meer informatie (bijv. beschrijving, nummerplaat,…) over verdachte personen kan worden doorgegeven, hoe hoger de kans dat die ook effectief gevat worden. Elk van de 196 politiezones in ons land heeft één of meerdere preventie-adviseurs in dienst. Zij geven niet alleen goed advies over beveiliging tegen inbraken, overvallen en andere criminele feiten, maar doen ook onderzoek naar de beveiliging van de zaak en dat alles volledig gratis.

deel dit