Fenomeen in opmars: de hygiënische kassa

Categorie Handel
Fenomeen in opmars: de hygiënische kassa

Automatische, hygiënische kassa’s zijn duidelijk in opmars bij de lokale voedingswinkel om de hoek. Traditionele kassa’s worden steeds meer vervangen door kassa’s waarbij de klant geen geld meer moet overhandigen aan de handelaar, maar zijn muntstukken of biljetten rechtstreeks in de machine zelf deponeert. Die geeft dan eventueel wisselgeld terug. Uit onderzoek van NSZ blijkt dat 6 procent van de bakkers, slagers en andere voedingswinkels op dit moment werkt met zo’n kassa. Een nieuw fenomeen, want drie à 4 jaar geleden zag je zo’n hygiënische kassa haast nergens. Die kassa heeft, naast het hygiëneaspect, nog een aantal andere voordelen: ze spaart tijd uit bij grote drukte, fouten bij het wisselen zijn uit den boze en ze voorkomt dat personeelsleden geld stelen uit de kassa. “Wetende dat 4 op de 10 diefstallen in een winkel het werk is van eigen medewerkers is dat absoluut geen onbelangrijk argument”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Ook kunnen die kassa’s potentiële overvallers afschrikken.

Wie regelmatig naar de bakker of slager om de hoek gaat, heeft ze waarschijnlijk al zien opduiken: de automatische, hygiënische kassa die ervoor zorgt dat de handelaar zelf niet meer rechtstreeks in contact komt met de muntstukken of biljetten die de klant hem aanbiedt. De klant deponeert die gewoon rechtstreeks in de kassa en krijgt meteen ook het nodige wisselgeld terug. Op dit moment heeft 6 procent van de slagers, bakkers en andere lokale voedingswinkels zo’n kassa in huis, zo blijkt uit een rondvraag van NSZ bij 426 voedingshandelszaken.

De opmars van dergelijke kassa’s gaat snel. Producenten van dergelijke kassa’s hebben de verkoop ervan op twee jaar tijd met 60 à 70 procent zien toenemen. “Tot drie à vier jaar geleden zag je zulke hygiënische kassa’s haast nergens, terwijl ze nu steeds meer opduiken bij de zelfstandige voedingswinkels”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Nochtans is er een zeker prijskaartje verbonden aan zo’n kassa. Daar waar je voor een traditionele kassa gemiddeld 5000 euro betaalt, loopt dat bedrag voor een hygiënische kassa op tot gemiddeld 15.000 euro.

Wel heeft zo’n hygiënische kassa onmiskenbaar een aantal voordelen. Er is het aspect hygiëne, wat bij voedingswinkels erg belangrijk is. De handelaar achter de toog hoeft immers totaal niet in contact te komen met geld. Daarnaast zal de kassa ook steeds kloppen aan het einde van de dag, wat met een gewone kassa niet altijd het geval is. Het is geweten dat mensen steeds minder uit het hoofd kunnen rekenen en als gevolg daarvan fouten maken bij bijvoorbeeld het teruggeven van cash. Daardoor klopt de kassa vaak niet en verliest een handelaar dus inkomsten.

Het belangrijkste voordeel volgens NSZ is de verhoogde veiligheid. Diefstal door eigen personeel is immers goed voor 40 procent van alle diefstallen in een onderneming en daarbij is in de kleinhandel vooral geld uit de kassa de gegeerde buit. “Een automatische kassa maakt die diefstal onmogelijk”, weet de NSZ-voorzitter. “Diefstal door eigen medewerkers is vaak een onderschat probleem. Nochtans ligt de schade gemakkelijk 10 tot 14 keer hoger dan bij een gewone winkeldiefstal door een klant, alleen al omdat personeelsleden gedurende een langere periode kunnen stelen.” Daarnaast kunnen zulke kassasystemen, die niet in één handomdraai open te krijgen zijn, ook potentiële overvallers afschrikken. Die willen hun buit immers zo snel mogelijk bij elkaar rapen en dat is met zo’n kassa niet eenvoudig.

deel dit