Eén derde van de geïnde lokale belastingen wordt gehaald bij de zelfstandigen

Tags
Categorie Algemeen
Eén derde van de geïnde lokale belastingen wordt gehaald bij de zelfstandigen

Het aandeel van de ondernemersbelastingen in de Vlaamse gemeentelijke belastingontvangsten bedraagt bijna één derde van het totaal. Dat blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). Uit diezelfde cijfers is gebleken dat de algemene opbrengst van lokale Vlaamse belastingen de laatste tien jaar met 31,8 procent is gestegen, ook al bestaan er heel wat verschillen van gemeente tot gemeente.  Probleem is dat er nog steeds heel wat ‘kleine’ belastingen zijn die enkel worden geheven op economische activiteiten. Die ‘pestbelastingen’ zetten kwaad bloed bij zelfstandigen en werken vooral zeer demotiverend. Ze kosten de zelfstandige tijd en geld en bovendien kosten ze de overheid vaak meer dan ze opbrengen. “Willen de steden en gemeente het ondernemerschap écht stimuleren, dan moeten ze de lokale pestbelastingen afschaffen,” aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

De inkomsten van de gemeentebelastingen stegen in Vlaanderen tussen 2008 en 2016 van 3,8 miljard naar 5,1 miljard euro, een stijging van maar liefst 31,8 procent. Die analyse maakte NSZ uit cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse Overheid. Het merendeel van die belastinginkomsten komen uit de opcentiemen op de onroerende voorheffing en de aanvullende belasting op de personenbelasting. Bij navraag door NSZ bij de VVSG blijkt dat het aandeel van de ondernemersbelastingen in de totale gemeentelijke belastingontvangsten rond de 30 procent bedraagt, ook al zijn er grote verschillen van gemeente tot gemeente. 

Het probleem is dat steden en gemeenten naar eigen goeddunken lokale belastingen kunnen opleggen die ondernemers rechtstreeks viseren. Zo bestaan er heel wat belastingen op de verspreiding van reclamedrukwerken, taksen voor lichtreclame en aanplakborden, belasting op vestigingen en kantooroppervlakten, belasting op uitstallingen, drijfkracht en hefkracht, belasting op tewerkstelling en zo meer. Belastingen moeten economisch verantwoord zijn. Men kan niet aan de ene kant gaan voor een ondernemingsvriendelijke gemeente en aan de andere kant allerhande anti- economische taksen opleggen. Daarom roept NSZ alle Vlaamse steden en gemeenten op om dergelijke anti-economische taksen af te schaffen.
 

deel dit