Echte klappen voor Brusselse kleinhandel moeten nog komen

Categorie Handel
Echte klappen voor Brusselse kleinhandel moeten nog komen

Ondanks de nasleep van de aanslagen in Parijs en de lockdown eind november 2015, de aanslagen van 22 maart in Brussel zelf, de maandenlange sluiting van de Stefaniatunnel en de problemen met de voetgangerszone houdt de kleinhandel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest goed stand. Tijdens de eerste acht maanden van 2016 nam het aantal faillissementen en stopzettingen zelfs af, resp. met 22 en 11 procent. Bovendien steeg ook het aantal starters in de kleinhandel in Brussel licht met 2 procent, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van Roularta Business Information. “Op zich is dat goed nieuws, maar toch zijn we op onze hoede”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Nu proberen handelaars zich nog vast te klampen aan hun activiteit en te teren op reserves of bepaalde steunmaatregelen, maar die vallen ooit weg.”

Het zijn voor de handelaars in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geen evidente maanden geweest. De aanslagen in Parijs (op 13 november 2015, gevolgd door een lockdown eind november in Brussel) en in het metrostation Maalbeek (op 22 maart 2016) zorgden voor minder binnenlandse en buitenlandse toeristen, terwijl belangrijke mobiliteitsproblemen, onder meer met de maandenlange sluiting van Stefaniatunnel, heel wat Brusselaars en randbewoners ervoor deden terugdeinzen om belangrijke winkelassen in het centrum en aan Louisa te bezoeken. Daarnaast kwam ook de in 2015 ingevoerde voetgangerszone op de Anspachlaan regelmatig negatief in het daglicht.

Al die factoren vormen een ideale cocktail voor rampspoed in de kleinhandelssector, maar zo’n vaart lijkt het dus voorlopig niet te lopen. Uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van handelsinformatiekantoor Roularta Business Information blijkt immers dat tussen januari en eind augustus 2016 in de Brusselse kleinhandel het aantal faillissementen met 22 procent is afgenomen, het aantal stopzettingen met 11 procent verminderde en het aantal starters met 2 procent toenam in vergelijking met dezelfde periode in 2015.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Toch willen we zeker niet te vroeg victorie kraaien. Ook in de Brusselse horeca bleef het aantal faillissementen heel lang onder controle, tot er zich plots in september een stevige stijging voordeed. Ondernemers zijn sowieso geen opgevers en zullen tot de laatste snik vechten om hun zaak draaiende te houden. We vermoeden dat een aanzienlijk deel Brusselse kleinhandelaars nu op hun reserves teren, maar op lange termijn is zoiets natuurlijk niet houdbaar. Ook de maatregelen die de task force exact één maand na de aanslagen lanceerde, zoals de tijdelijke werkloosheid voor overmacht, uitstel of vrijstelling van sociale bijdragen, gemakkelijker RSZ-afbetalingsplan of gespreide btw-betalingen, zorgen ondertussen voor de nodige ondersteuning, maar die maatregelen lopen, normaal gezien, eind dit jaar af. De echte klappen moeten dus nog komen.”

deel dit