Dagen zonder betutteling

Categorie Sectoren
Dagen zonder betutteling

Vanavond zullen een pak Vlamingen ongetwijfeld opgelucht zijn. Ze mogen morgen opnieuw een fles wijn ontkurken, van een biertje nippen of hun favoriete cocktail in mekaar flansen. Tournée Minérale loopt vanavond immers af. Wie eraan dacht een lekker stuk vlees te eten bij dat meer dan verdiende glas rood, denkt beter twee keer na, want morgen, op 1 maart, beginnen de ‘Dagen zonder Vlees’ en dat gedurende 40 dagen. En dan zie ik dat er midden maart ook gestart wordt met een suikerchallenge. Soit, binnenkort mag u helemaal niets meer eten en drinken. Water, brood en misschien nog wat sla, als het allemaal meezit.

Op zich heb ik niets tegen dergelijke initiatieven. Het kan voor ieders gezondheid inderdaad geen kwaad om wat minder alcohol te drinken, suikerrijke dranken en voeding te beperken en wat minder vlees te eten. Maar minderen betekent in mijn ogen niet bannen, ook al duurt die verbanning maar een maand of iets meer. Bovendien zijn die campagnes vaak zo betuttelend en moraliserend dat het niet meer mooi is. Op de duur voelt iedereen zich genoodzaakt om die pintjes of dat lamskoteletje te laten staan, want, hey, iedereen doet mee. Er wordt met andere woorden een regelrechte hype gecreëerd, waarvoor chapeau trouwens, beste organisatoren, maar finaal verandert er niets aan het gedrag van de meeste deelnemers. En dat is eigenlijk ook maar goed voor de horecazaken en de beenhouwerijen.

U zal ongetwijfeld begrijpen dat die sectoren Tournée Minérale en Dagen zonder Vlees geen warm hart toedragen. Logisch ook, want zulke initiatieven raken hen meteen in de portemonnee. Minder klanten, minder verbruik en een omzetdaling bij 42 procent van de horeca-uitbaters van gemiddeld 10 procent. Dat was de balans bij de horeca-uitbaters na één week Tournée Minérale, zo bleek uit een bevraging van NSZ. Bovendien zijn beide sectoren, de horecazaken en de slagerijen, nu niet meteen de meest florissante sectoren op dit moment. De horeca heeft met de witte kassa een extra slag gekregen, na eerder al het rookverbod en de doorgedreven FAVV-controles te hebben moeten slikken. Het aantal beenhouwerijen is de laatste vijf jaar in ons land dan weer met 10 procent afgenomen. Slagerijen moeten, net als elke lokale voedingswinkel, stevig knokken tegen het verder toenemend aantal supermarkten en nu ook tegen de maaltijdboxen die online besteld en thuis geleverd worden. Wanneer de vasten dan gelijk staan met het mijden van vlees, zijn het vooral de beenhouwers die mogen vasten.

Echt waar, ik vraag me af welk soortgelijk initiatief er nog op ons afkomt. Frietloze februari? Dagen zonder Chocolade? De koffiekoekchallenge? Straks hebben we voor elk voedingsmiddel en elk drankje een aparte actie en campagne. Zo gaan we op de duur echt dromen van dagen waarop we wel helemaal onze zin nog mogen doen. Dagen zonder betutteling als het ware.

Christine Mattheeuws, Voorzitter NSZ, Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen

Dit opiniestuk verscheen op dinsdag 28 februari 2017 in De Standaard.

deel dit