Aantal winkeldiefstallen daalt, maar wel opmerkelijk meer voeding gestolen

Categorie Veiligheid
Aantal winkeldiefstallen daalt, maar wel opmerkelijk meer voeding gestolen

Het aantal geregistreerde winkeldiefstallen is tijdens de eerste zes maanden van 2015 met maar liefst 21,5 procent afgenomen, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid (P&V). Toch is het erg opvallend dat er meer vlees (+22 procent), droge voeding (+20 procent) en groenten en fruit (+13 procent) werd gestolen tijdens die periode. “Terwijl handelaars vooral hun duurdere producten beveiligen, zouden ze beter ook hun basisartikelen goed in het oog houden”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Opmerkelijk ook: het zijn vooral twintigers en dertigers die stelen en dus niet zozeer jongeren onder de 20, zoals nochtans vaak gedacht wordt.

Het aantal geregistreerde winkeldiefstallen nam tijdens de eerste zes maanden van 2015 met 21,5 procent af, zo leert een analyse van NSZ op basis van cijfermateriaal van de vzw Preventie & Veiligheid. Bij deze organisatie werden er tijdens het eerste semester van 2015 6867 winkeldiefstallen geregistreerd, tegenover 8745 feiten tijdens de eerste zes maanden van 2014. Ook op andere vlakken is het duidelijk dat er minder uit winkels werd gestolen gedurende de eerste helft van 2015.

Ondanks die opvallende dalingen vielen bepaalde producten tijdens de eerste helft van 2015 wel opvallend meer in trek bij winkeldieven. Volgende producten werden een pak meer gestolen:

 Vlees: + 22 procent
 Droge voeding: + 20 procent
 Groenten en fruit: + 13 procent
 Dameskledij: + 3 procent
 Alcohol: +0,7 procent

Vooral de toegenomen interesse van winkeldieven in voeding is opvallend. Terwijl er in niet-crisistijden vooral luxeproducten worden gestolen, verschuift dat nu voor een stuk naar basisproducten, zoals voedsel. Anderzijds weten we dat winkeldiefstallen, maar ook inbraken en ramkraken, steeds meer door professionele bendes worden gepleegd. Om aan eten te geraken, deinzen zij er ook niet voor terug om te stelen.
Producten die dan weer opvallend minder gestolen werden tijdens de eerste zes maanden van 2015 waren:

 Kinderkledij: - 71 procent
 Electro: - 57 procent
 Doe-het-zelfmateriaal: - 29 procent
 Parfum: - 28 procent
 Juwelen en horloges: - 15 procent

Bij deze dalers gaat het doorgaans om producten die goed beveiligd zijn of op zichtbare plaatsen staan.

NSZ schuift een aantal redenen naar voren om het afnemend aantal winkeldiefstallen te verklaren. Acties zoals Gaudi, sinds vorig jaar uitgebreid tot twee keer per jaar, zijn er specifiek op gericht om gauw- en winkeldieven bij de lurven te vatten en werken dus met andere woorden ontradend op mogelijke winkeldieven. Daarnaast is het zo dat winkeldiefstal in verschillende gerechtelijke arrondissementen bestraft wordt via snelrecht, waardoor de dader snel een gepaste straf krijgt. Ook dat heeft een afschrikkend karakter op potentiële winkeldieven. Het dalend aantal winkeldiefstallen kan tot slot voor een stuk verklaard worden door het feit dat steeds meer ondernemingen en handelszaken zich efficiënt beveiligen tegen diefstal, overval, inbraak en ramkraak. Een goed beveiligde onderneming is immers geen aantrekkelijk target voor criminelen.

In tegenstelling tot wat veel handelaars denken zijn niet de jongeren die de langste vingers hebben. De bevolkingsgroepen die het meest stelen zijn de twintigers, gevolgd door de dertigers en de veertigers. Jongeren onder de 20 waren tijdens de eerste zes maanden van 2015 goed voor 15,8 procent van alle winkeldieven. Ter vergelijking: twintigers (25 procent), dertigers (21,1 procent) en veertigers (16,8 procent) pleegden gevoelig meer winkeldiefstallen.

Toch plaatst NSZ ook een kanttekening bij deze dalende cijfers: deze studie gaat enkel uit van geregistreerde dieven die op het moment zelf bij de kraag worden gevat, terwijl een pak winkeldiefstallen pas achteraf wordt vastgesteld. Door de professionalisering van winkeldiefstal (onder meer het toenemend gebruik van diefstaldetectoren en toestellen die alarmen neutraliseren) worden heel veel diefstallen te laat ontdekt en bij gebrek aan dader niet aangegeven. Uit een Nederlandse studie blijkt zelfs dat maar 3 procent van alle winkeldiefstallen wordt aangegeven, wat ervoor zorgt dat er nog een enorm ‘dark number’ bestaat op het vlak van winkeldiefstal.

deel dit