Aantal gewapende overvallen stijgt: strenge aanpak nodig

Categorie Juridisch
Aantal gewapende overvallen stijgt: strenge aanpak nodig

Het totaal aantal gewapende overvallen is volgens de federale politie tijdens de eerste zes maanden van 2015 met 10 procent gestegen. Uit studies blijkt dat 80 procent van de overvallen gepleegd wordt door recidivisten. “Strengere straffen voor gewapende overvallen zijn dus noodzakelijk”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Samen met de uitbreiding van fiscale stimuli voor het beveiligen van handelszaken en het verhoogd fiscaal aftrekbaar maken van de aanschaf van een bankterminal en de kosten voor abonnement en transacties van elektronische betalingen.” Cash blijft immers een gegeerd doelwit van gewapende overvallers.

Het aantal gewapende overvallen is tijdens de eerste zes maanden van dit jaar gestegen bij kleinhandelszaken, zo geeft de federale politie mee. Om zich te beschermen tegen overvallers raadt NSZ handelaars aan om te investeren in allerhande beveiliging. De verhoogde fiscale aftrek van veiligheidsinvesteringen, die voor eens steeds uitgebreider gamma aan materialen (120,5 procent) en diensten (120 procent) geldt, is daartoe een uitgelezen middel.

Ook elektronische betalingen kunnen hun rol spelen om het aantal overvallen terug te dringen. Als er minder cash circuleert, zal er voor criminelen minder aanleiding zijn om een overval te plegen. Want cash trekt nog altijd overvallers aan. Daarom pleit NSZ ervoor om de aanschaf van een bankterminal en de kosten voor abonnement en transacties ook verhoogd fiscaal aftrekbaar te maken. Daarnaast moet ook de kostprijs van elektronische betalingen nog verder naar beneden gaan, ook al zijn er recent wel aanpassingen in die zin geweest.

Maar het sluitstuk om het aantal overvallen in te perken blijft evenwel een harde juridische aanpak. 80 procent van de overvallers blijkt immers recidivist te zijn. Wie veroordeeld wordt na een overval is immers snel terug vrij. Overval wordt als misdaad gecorrectionaliseerd, waardoor de strafmaat zelden hoger oploopt dan 10 jaar. Bovendien wordt de voorlopige invrijheidsstelling vaak toegepast bij overvallers, waardoor zij na een handvol jaren al terug vrij zijn en in veel gevallen gewoon opnieuw overvallen plegen. Daarom vraagt NSZ nadrukkelijk aan minister van Justitie Koen Geens om een strengere aanpak voor overvallers uit te tekenen.

deel dit