Aanslagen - zware verliezen voor Brusselse kleinhandel

Categorie Handel
Aanslagen - zware verliezen voor Brusselse kleinhandel

De Brusselse kleinhandel incasseert opnieuw zware verliezen na de aanslagen van afgelopen dinsdag. Gemiddeld zagen Brusselse handelaars hun omzet met maar liefst 57 procent dalen sinds dinsdag. Dat blijkt uit een spoedenquête die NSZ gisteren realiseerde en waaraan 207 winkels uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest deelnamen. “Het is nu nog erger dan na de lockdown in november”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast. “De angst zit er goed in en natuurlijk hebben weinig mensen nu zin om te shoppen gezien de gebeurtenissen. Dat is begrijpelijk.” Toch vreest de ondernemersorganisatie voor extra faillissementen bij de Brusselse kleinhandel. Het is immers totaal niet evident om na de lockdown in november opnieuw met zo’n situatie geconfronteerd te worden. Daarom is het volgens NSZ wenselijk om getroffen Brusselse ondernemers voor dit kwartaal vrij te stellen van sociale bijdragen, btw en RSZ.

De aanslagen van afgelopen dinsdag op het metrostation Maalbeek en op Brussels Airport hebben ook een enorme impact op de Brusselse kleinhandel. Uit een enquête die NSZ gisteren afnam bij 207 verschillende soorten winkels blijkt dat hun omzet sinds dinsdag met meer dan de helft (met 57 procent meer bepaald) is afgenomen ten opzichte van de week ervoor. Winkels in het centrum van Brussel doen het bovendien vaak nog een pak slechter dan handelszaken in sommige andere Brusselse gemeenten.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Na de lockdown in november zagen Brusselse winkels hun verkoop ook stevig afnemen (gemiddeld met 35 à 40 procent), maar nu is de situatie nog erger. Onlogisch is dat niet, gezien de aanslagen nu in Brussel zelf plaatsvonden en de mensen echt niet in de stemming zijn om te winkelen, noodzakelijke boodschappen niet te na gesproken, of ook angstig en beducht zijn voor nieuwe aanslagen.”

Probleem is dat de Brusselse kleinhandel op korte tijd voor de tweede keer geconfronteerd wordt met buitengewoon omzetverlies. Heel wat winkels moesten hun reserves eind vorig jaar al aanspreken om het hoofd boven water te houden en riskeren nu failliet te gaan. “We kunnen alleen maar hopen dat de terreurdreiging snel verdwijnt en dat iedereen de draad terug oppikt, hoe zwaar dat ook is na de aanslagen van afgelopen dinsdag”, besluit de NSZ-voorzitter.

Ondertussen vraagt NSZ dat getroffen Brusselse ondernemers voor dit kwartaal uitstel van betaling van sociale bijdragen, btw en RSZ-bijdragen kunnen krijgen. Die vraag is gefundeerd, want de vaste kosten blijven ondanks het gevoelig minder aantal klanten wel doorlopen.

deel dit