8 op de 10 kleinhandelaars wil afronden naar 0 of 5 eurocent verplichten voor alle winkels

Categorie Handel
8 op de 10 kleinhandelaars wil afronden naar 0 of 5 eurocent verplichten voor alle winkels

29 procent van de kleinhandelaars rondt het kassaticket of de prijzen in de rekken af naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 eurocent. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 657 handelaars uit alle mogelijke sectoren deelnamen. Dat is meer dan één jaar geleden, toen uit gelijkaardig onderzoek bleek dat 19 procent de afrondingsregels toepaste. Meer nog, 83 procent van de handelaars wil de afronding naar 0 of 5 eurocent zelf verplichten. Dat heeft een dubbel voordeel: geen discussies meer met consumenten aan de kassa en minder rompslomp en kosten bij het ontvangen en teruggeven van de rosse munten van 1 en 2 eurocent. “Ook voor de Belgische staat zou zo’n verplichting goed uitkomen”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Het slaan van die allerkleinste munten kost immers een pak miljoenen.”

Sinds 8 januari 2016 gelden de afrondingsregels ook voor elektronische betalingen. Handelaars mogen dan afronden naar 0 of 5 eurocent om de klant niet op te zadelen met de muntjes van 1 of 2 eurocent. Wanneer de prijs eindigt op 1,2,6, of 7 eurocent wordt er naar beneden afgerond, in het voordeel van de consument, terwijl er naar boven wordt afgerond wanneer de prijs eindigt op 3,4,8 of 9 cent. Die afrondingsregels bestonden al eerder, meer bepaald sinds 1 oktober 2014, voor contante betalingen.

Uit onderzoek van NSZ, waaraan 657 handelaars deelnamen, blijkt dat vandaag de dag 29 procent van de kleinhandelaars die afrondingsregels toepast. Dat is toch al merkelijk meer dan één jaar geleden, toen 19 procent afrondde naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 eurocent. Toch blijft het opvallend dat nog steeds 7 op de 10 handelaars niet afrondt. “Vaak is dat uit schrik dat klanten hier moeilijk zouden over doen en zouden kiezen voor een concurrent die de afrondingsregels niet toepast”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

De Koninklijke Munt slaat nu geen munten van 1 en 2 eurocent meer en zal die munten binnenkort elders op grotere schaal laten slaan, onder meer om de kosten te drukken. Dat is begrijpelijk: het slaan van een muntje van 1 of 2 cent kost bijna het dubbele van de nominale waarde van die muntjes. Zulke munten kosten de handelaar ook veel tijd aan de kassa. Bovendien hebben handelaars ook vaak een tekort dan wel een teveel aan wisselgeld. Daarvoor kunnen ze weliswaar bij de bank terecht, maar die rekent wel kosten aan wanneer muntjes worden binnengebracht.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat  83 procent van de kleinhandelaars gewonnen is voor de verplichte afronding naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 eurocent op het kassaticket. Dat maakt het meteen ook duidelijk voor alle consumenten, want dan wordt er overal afgerond en zijn discussies overbodig. 7 op de 10 handelaars stipt wel aan dat die verplichte afronding dan ook online moet gelden, zodat er geen verschillen zijn tussen online en fysieke winkels.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “We zullen de bevindingen van dit onderzoek voorleggen aan federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en federaal minister van Zelfstandigen en Kmo’s Denis Ducarme (MR). De afronding naar 0 of 5 eurocent verplichten biedt een win-win voor iedereen. Enerzijds voor de handelaar omdat elke winkel dan afrondt, anderzijds ook voor de consument die nu duidelijk weet waar hij aan toe is aan de kassa, maar ook voor de Belgische staat die ettelijke miljoenen kan besparen omdat de munten van 1 en 2 eurocent niet meer geslagen moeten worden.”

deel dit