7 procent van de handelaars gebruikt Whatsapp in de strijd tegen criminaliteit

7 procent van de handelaars gebruikt Whatsapp in de strijd tegen criminaliteit

7 procent van de handelaars zit in een whatsappgroep met andere handelaars uit de buurt, zo blijkt uit onderzoek van NSZ. Die groep dient er vooral toe om elkaar te waarschuwen bij criminele feiten of verdacht ogende figuren in het straatbeeld. Slim gezien, vindt NSZ, want heel wat handelaars worden nog steeds geconfronteerd met winkeldiefstal en in mindere mate ook met inbraak en overval. “Whatsapp laat toe om snel een bepaald groepje collega’s te waarschuwen en kan een bijzonder efficiënt wapen zijn om criminaliteit te voorkomen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Onderzoek van de Tilburg University beaamt dat.

Uit een groot veiligheidsonderzoek dat NSZ voerde en waaraan 825 handelaars hebben deelgenomen, blijkt dat 52 procent vorig jaar geconfronteerd werd met één of meerdere winkeldiefstallen, 11 procent inbrekers over de vloer kreeg en dat 3 procent af te rekenen had met overvallers. Kleinhandelszaken blijven dus een gegeerd doelwit voor allerlei criminelen.

Het is evenzeer logisch dat handelaars zich steeds meer trachten te beveiligen tegen winkeldiefstal, inbraak of overval. Opvallend daarbij is het gebruik van whatsapp, een erg populaire app die fungeert als berichtendienst. 7 procent van de handelaars zit momenteel in een groep met andere handelaars en buurtbewoners op whatsapp net om bepaalde criminele feiten te melden of te signaleren dat er potentieel onguur volk rondloopt. Zo’n whatsappgroep kan binnen de al lang bestaande buurtinformatienetwerken gebruikt worden of er volledig los van staan.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Het voordeel van communicatie via zo’n whatsappgroep is de snelheid van de berichtgeving die op de koop toe nog volledig gratis is ook. Eigenlijk zouden alle handelaars uit een bepaalde straat of wijk zo’n groep via whatsapp moeten opstarten. Het verhoogt de veiligheid.” Volgens een studie van de Tilburg University kan het aantal inbraken met de helft dalen dankzij zulke Whatsappgroepen.

deel dit