5000 flexi-jobs mogelijk bij bakkers en slagers

Categorie Politiek
5000 flexi-jobs mogelijk bij bakkers en slagers

NSZ vraagt al langer dan vandaag om ook flexi-jobs mogelijk te maken bij bakkers en slagers die met een witte kassa werken. Momenteel zijn zo’n 1000 bakkers en 500 slagers verplicht om met zo’n kassa te werken omdat ze bijvoorbeeld ook een tea room hebben of traiteurdiensten aanbieden, maar ze kunnen niet genieten van de voordelige regeling van de flexi-jobs. Wetende dat momenteel 5800 horecazaken in totaal voor 20.000 flexi-jobs zorgen, kunnen die 1500 bakkers en slagers nog eens zorgen voor 5000 flexi-jobs extra. Alleen moet de federale regering het licht daarvoor op groen zetten. NSZ pleit dat dit gebeurt tijdens de begrotingscontrole die van start gaat op 9 maart.

Sinds 1 december 2015 zijn flexi-jobs mogelijk in de horeca (PC 302) als compensatie van de witte kassa, zodat elke werknemer die al een 4/5 job bij een andere werkgever heeft, kan bijklussen in de horeca voor een nettoloon dat gelijk is aan zijn brutoloon. Probleem is dat beenhouwers die catering- en traiteurdiensten met bediening ter plaatse verzorgen of bakkers die bijvoorbeeld een tea room hebben en daaruit inkomsten halen die per jaar 25.000 euro of meer bedragen ook een witte kassa moesten aanschaffen, maar niet van die flexi-jobs kunnen genieten omdat zij onder een ander paritair comité vallen. In totaal gaat het om zo’n 500 slagers en 1000 bakkers die met een witte kassa werken.

NSZ vindt het niet meer dan logisch en eerlijk dat ook bakkers en slagers moeten kunnen genieten van het systeem van flexi-jobs en vraagt al langer om de uitbreiding van dit soort jobs. Beide beroepen kregen de afgelopen jaren bovendien stevige klappen te incasseren: het aantal bakkers nam de afgelopen vijf jaar met 4 procent af, terwijl er op vijf jaar tijd 10 procent minder slagers zijn. Een initiatief zoals Dagen Zonder Vlees, dat morgen van start gaat, zorgt bovendien voor extra inkomstenverlies voor slagers.

Indien de bakkers en slagers die met een witte kassa werken (in totaal gaat het om zo’n 1500 voedingswinkels) ook flexi-jobs mogen aanbieden, zou dat goed zijn voor 5000 flexijobs. Bakkers en slagers zijn immers, net als de horeca, op zoek naar medewerkers die hen tijdelijk komen helpen. Alleen vinden beide voedingswinkels op dit moment haast niemand hiertoe bereid. Werknemers die naast hun job nog wat willen bijverdienen, kiezen zo goed als integraal voor de horeca, waar de flexi-jobs ervoor zorgen dat ze dubbel zoveel kunnen verdienen dan bij de bakker of slager om de hoek. In de horeca verdienen ze per uur gemakkelijk 12,5 tot 15 euro bruto en dus netto, terwijl ze bijvoorbeeld bij de beenhouwers, waar bruto niet gelijk is aan netto, per uur 7,5 euro netto verdienen. De keuze is begrijpelijkerwijs snel gemaakt, maar de slagers en bakkers zijn het kind van de rekening.

Nu de begrotingscontrole volgende week van start gaat, vraagt NSZ de federale regering nogmaals om die flexi-jobs zo snel mogelijk in te voeren voor de bakkers en slagers. Een beslissing over de uitbreiding van de flexi-jobs dringt zich nu op, zodat slagers en bakkers nu al de nodige extra helpende handen kunnen rekruteren voor tijdens de zomermaanden.

deel dit