23 procent van alle starters was eerder al aan de slag als ondernemer

23 procent van alle starters was eerder al aan de slag als ondernemer

In 2017 bleek 23 procent van alle starters een herstarter, een zelfstandige die met andere woorden eerder al als zelfstandige aan de slag was, maar zijn activiteit stopzette en besloot om opnieuw te beginnen als ondernemer. Ook tijdens het eerste kwartaal was 23 procent van alle starters een herstarter. Dat alles blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van het Rijksinstituut van de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). Sinds 2013 stagneert het aantal herstarters en dat is jammer. “Het toont vooral aan dat tweede kans-ondernemerschap in ons land op een laag pitje staat”, constateert Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Het nieuwe insolventierecht, van kracht sinds 1 mei 2018, zou daar verandering in moeten brengen omdat door de kwijtschelding van de schulden het tweede kans-ondernemerschap wordt gestimuleerd. Dat laat een gefailleerde ondernemer toe om met een propere lei te herstarten.”

In 2017 waren er in ons land 103.573 starters. Van die groep hadden er al 23.860 ondernemers een eerdere zelfstandige activiteit gehad, zo geven cijfers van het Rijksinstituut van de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) aan. Bij 23 procent ging het met andere woorden om herstarters: ondernemers die eerder al een zaak hebben gehad, maar deze hebben stopgezet of failliet zijn gegaan. Eenzelfde trend wordt vastgesteld tijdens het eerste kwartaal van 2018: van de 29.585 starters zijn er 6823 herstarters, ook weer goed voor 23 procent met andere woorden.

Een opvallende vaststelling is dat het aantal herstarters al jaren stagneert. Wetende dat er nu nog jaarlijks zo’n 10.000 faillissementen en 50.000 stopzettingen zijn, is er nog een extra jaarlijks potentieel van zo’n kleine 40.000 herstarters bovenop de ruim 20.000 herstarters die de stap wel hebben gezet.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Ondernemers die failliet gegaan zijn of hun zaak stopgezet hebben blijven nog door te veel mensen wantrouwig bekeken worden. Van iemand die failliet is gegaan, wordt nog steeds vlot gezegd dat hij dat met het geld in zijn zakken heeft gedaan. Die stempel blijft hardnekkig kleven en dat bemoeilijkt het tweede kans-ondernemerschap in ons land. En dat ondanks de vele verhalen die nu meer dan vroeger boven komen drijven over ondernemers die eerst op hun bek zijn gegaan en vervolgens wel een succesvolle zaak uit de grond gestampt hebben.”

deel dit